Vida Családi Borbirtok

Bakta Dűlő

Már a nagyon régi időktől kezdve a Bakta dűlő egy fogalom volt. A régi öregek azt mondták: itt sohasem lehetett szőlőterületet vásárolni, csak örökölni.

A Bakta, a síkság és a dombvidék találkozási pontján található, Ettől a ponttól keletre kezdődik a sík terület, amely egészen a Kárpátokig tart. Dél-keleti fekvésű, így reggel a Nap korán üdvözli a tőkéket és ebben a dűlőben szárítja fel először a harmatcseppeket, aminek a szőlő betegségek elleni védekezésnél nagy jelentősége van. Minden évben ebben a dűlőben fakadnak legelőször a szőlőrügyek. A Bakta utolsó nagyobb egybefüggő darabját igazán nagy becsben tartjuk, 1 ha Merlot szőlővel ültettük be, és mellette itt hoztuk létre borbirtokunk központját.

Baranyavölgy Dűlő

A völgyet erdő veszi körül, ahol hajnalban a madarak énekétől hangos a környék. A teraszos ültetvény déli fekvésű, ezért kimondottan vörösbornak való domboldal. Reggel 6 körül éri az első napsugár, és késő estig csodálatos fényben fürdeti. Cabernet Sauvignon fajtánkból 1,5 ha, Kadarkából 0,5 ha található itt.

Hidaspetre Dűlő

Legnagyobb egybefüggő dűlőnk egy szűk nyiladékon keresztül közelíthető meg, ami később kitágul és egy teljesen zárt, védett völgy rendszert képez. Nagyon magas hő összeg jellemző erre a területre, amely aztán a magas cukorfokban meg is mutatkozik ősszel. A dél-keletre néző, és magasan fekvő teraszokon található 4 ha Cabernet Franc, és 6 ha Kékfrankos ültetvényünk mellé 1 ha Syrah-t telepítettünk 2014 tavaszán, és a szemközti hűvösebb észak-nyugati oldalra 3ha Kékfrankost 2011-ben.

Lisztesvölgy Dűlő

Igazi szekszárdi lankás domboldal, amely délre néz, kora reggeltől késő estig a Nap füröszti a tőkéket. A nagyon régi, közel 100 éves hagyományos bakművelésű Kadarka ültetvényen terméskorlátozást nem kell végezni, hiszen ezeknél a tőkéknél a generatív és a vegetatív termőalapok nagyon jó egyensúlyban vannak. Genetikai értelemben is nagy értékű területről van szó, hiszen innen indult el egy érdekes kadarka klón kísérlet, amit a Pécsi Szőlészeti Borászati Kutató Intézet végzett több éven keresztül. Ezt a közel 1ha-os területet folyamatosan pótoljuk az innen származó legjobb tulajdonságokkal rendelkező szőlőtőkékkel. Reméljük, pár év múlva megmutathatunk az érdeklődőknek egy hagyományos művelésű, hiánytalan tőszámú kadarka ültetvényt.

Virághegy Dűlő

Legszebb fekvésű dűlőnk, az álmunk. Egy nagyon különleges terület, valamikor ezen a helyen született, majd vált fogalommá a Virághegyi Kadarka. A 4 ha-os délre néző, keleti és nyugati irányban nyitott domboldalon állandóan fúj a szél. A keleti oldalra 1 ha Kadarkát, déli és nyugati oldalakra 3 ha Merlot-t telepítettünk.